Onze club

Atletiek Land Van Aalst vzw (ALVA) werd opgericht in 2008 en is daarmee een van de jongste atletiekclubs van Vlaanderen. Onze Aalsterse club telt ondertussen meer dan vijfhonderd actieve leden verdeeld over jeugd, atleten en (volwassen) recreanten.

Foto: Sportcentrum Osbroek

VZW ALVA

Zoals alle andere clubs van Atletiek Vlaanderen, is ALVA als rechtspersoon een vzw met als stamnummer Atletiek Vlaanderen / KBAB: 462.

De oprichting van vzw Atletiek Land Van Aalst werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (Pub BBS 25/07/2008 - n° 0124742 - met ondernemingsnummer 0899.269.281).

Maatschappelijke zetel: Kapellekensbaan 6, 9320 Erembodegem.

 

Sportieve aanpak 

Atletiek

De begeleiding is exclusief in handen van trainers die een opleiding genoten aan de Vlaamse Trainersschool (VTS). Dit is de garantie voor kwaliteit en maximale, doch verantwoorde progressie.

Op dinsdag en donderdag wordt de jeugd (vanaf 6 jaar) spelenderwijze de basisvaardigheden (uithouding, kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie) bijgebracht.

Vanaf 12 jaar worden de trainingen intensiever naar kwantiteit/kwaliteit. Er wordt ook getraind op zaterdag, en er worden bovendien ook disciplinetrainingen aangeboden.

De atleten vanaf kadet trainen specifiek volgens specialisatie.

 

Jogging

Het "Jogging Team" (de zgn. recreanten/joggers) van ALVA werd opgestart in 2005, ontstaan uit een vervolg op Start-to-Run biedt het een thuis aan meer dan 170 joggers waaronder zowel gepassioneerde gezondheidsjoggers als kilometervretende marathonlopers en iedereen die zich tussen deze twee bevindt.

De trainingen zijn opgebouwd rond een jaarprogramma (criterium) waarin zowel grote (Antwerpen, Brussel…) als kleinere wedstrijden (bij clubs in de buurt) opgenomen zijn. Bovendien worden jaarlijks zowel een lente- als een najaarsevenement ingelast waarin verschillende afstanden gelopen worden waaraan iedereen kan deelnemen.

De schema's worden opgesteld in functie van de verschillende doelstellingen.

Omdat de klemtoon gelegd wordt op een verantwoord en blessurevrij sporten, promoten wij het gebruik van een hartslagmeter. Er wordt geregeld een test afgenomen waarmee de individuele hartslagzones bepaald worden.

Op basis van de test/wedstrijd-resultaten worden onze joggers verdeeld in niveaugroepen waardoor elke jogger op zijn/haar eigen niveau kan sporten.

Instroom van nieuwe leden gebeurt via onze jaarlijkse Start-to-Run of spontaan, na een verkennend gesprek met één van de trainers.

 

Meer dan een club: een “VERENIGING VAN MENSEN”

De slogan “een club voor iedereen” is meer dan een paar woorden, het is een engagement

Jong en oud – arm en rijk – competitief of recreatief – talentvol of niet... iedereen is welkom.

Lang vóór de federatie, was ALVA bezig met “integratie”, met de bedoeling zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.

Bij elke Start-to-Run wordt parallel een “Fun Atletiek” georganiseerd, een atletiekinitiatie voor kinderen (>6-12j) met de bedoeling ouders en kinderen samen aan het sporten te krijgen/houden. Veel jonge ouders komen, net door hun kinderen, dikwijls niet (meer) aan sporten toe.

Voor sedentaire volwassenen worden recreatief laagdrempelige bewegingsvormen aangeboden. Zo werd in samenwerking met de VUB een “Fit & Gezond” georganiseerd met een gevarieerd omnisport aanbod.

ALVA stapte ook als eerste mee in de Fitfree (een vergelijkbaar initiatief) van de federatie.

UiTPAS AalstWaar geld de drempel is, geeft de club kansarmen de mogelijkheid om aan verminderd tarief (UiTPAS aan “kansentarief”) lid te worden en/of deel te nemen aan Start-to-Run, het jaarlijkse paaskamp, en de Priester Daens Vredesloop.

De samenstelling van het bestuur is gelijk verdeeld tussen recreatie en competitie.

Er worden tal van evenementen georganiseerd die de groepsgeest ten goede komen: een nieuwjaarsreceptie – een fuif – een stratenloop – een eetfestijn – voordrachten (cardiologie – sportvoeding – sport-BH’s – EHBO) – een pasta-avond vóór een groot evenement – in groep naar Carnaval...

 

Sociaal engagement

Wij stellen met plezier ons “sportief kunnen” ten dienste van zij die dit geluk niet kennen:

  • Run for Life in “de warmste week” van StuBru
  • Roparun van Parijs naar Rotterdam voor palliatieve zorg
  • Priester Daens Vredesloop voor 11 11 11
  • deelname Levensloop

Integratie bewerkstelligen via initiatieven naar kansarmen en migranten.

Sportpromotie via Start-to-Run, Fun-Atletiek, Fit & Gezond, Fitfree, “sportmarkt”, “Spelen op Tournée”.

Bijkomende informatie