Outdoor atletieknieuws

Meerkamp Herentals - 29 mei 2023

Sommige mensen nemen 1 uitdaging aan. Een marathon bijvoorbeeld. Ze trainen hiervoor en proberen keer op keer beter te doen. Hoe lang de wedstrijd duurt, zal van hun niveau van de dag afhangen. Ongeveer tussen de 3 à 6 uur is het meestal afgelopen en dan komt het moment om te reflecteren. Wat kon er beter?

Een meerkamp duurt 2 dagen. Tijdens die 2 dagen moet er een balans gevonden worden tussen rust, uiterste concentratie en maximale inspanning. Je begint niet 3 maanden vooraf jezelf voor te bereiden op die wedstrijd. Het duurt jaren vooraleer je alle nodige techniek beheerst. Sowieso wordt je geconfronteerd met jouw sterktes en jouw zwaktes. Jouw plaats in één van de disciplines telt niet, maar het gaat telkens om jouw prestatie. Je kan het vergelijken met 8 tijdritten die in 2 dagen tijd afgelegd worden. Telkens moet je jezelf tot het uiterste drijven. Soms lukt het, soms lukt het niet en dan moet die knop meteen omgedraaid worden om het volgende nummer aan te gaan…

Het vraagt behoorlijk wat lef om hieraan deel te nemen. Vier van onze cadetten gingen de uitdaging aan. Jules Nuyts, Louis Nuyts, Sam Van Dooren en Twan Chaumillon. Als eerste uitdaging hadden ze een 100m met tegenwind. Sam kon hier de meeste punten verzamelen. Als sprinter had hij hier naar uit gekeken. Niet veel later volgde het verspringen. Een wispelturige wind maakte het niet eenvoudig. Jules zette een degelijke prestatie bij zijn eerste sprong, maar zag vervolgens 2 uitzonderlijk verre sprongen afgekeurd. Bij een volgende wedstrijd moet dit zeker leiden tot een nieuw PR. Bij Twan was het sleutelen aan de aanloop. Hoewel zijn afstoot niet goed uit kwam én er tegenwind was, haalde hij net niet zijn PR. Louis sprong zeer regelmatig. Ook hij haalde een nieuw PR. Sam kwam telkens mooi uit op de balk. Hij gebruikte zijn snelheid om een knappe PR te halen bij ver.

Na deze 2 intensieve nummers was het tijd voor kogelstoten. Eén van de disciplines die door onze jongens nog niet vaak op wedstrijd is uitgevoerd. Toch hielden ze hier prima stand tussen alle andere atleten.

Als laatste nummer van dag 1 was het nog even “stressen” voor het polsstokspringen. Dankzij een prima samenwerking tussen Vlierzele en onze club, hebben onze jongens een basis polsstoktraining kunnen opdoen. Deze discipline is nieuw voor al onze jongens en de kans op geen enkele geldige prestatie was hier zeker een mogelijkheid. Jules raakte hier het hoogst en heeft meteen een CR te pakken. Ook Sam, Louis en Twan sprokkelden hier nog waardevolle punten en mogen heel trots zijn op deze eerste wedstrijdervaring met de polsstok.

En dan is de dag voorbij. Tijdens het uitlopen zijn alle spieren voelbaar vermoeid. Een goede nachtrust in het midden van de wedstrijd is dan ook heel belangrijk. De volgende ochtend is het meteen weer alle hens aan dek. Ze starten met 100mH. Horden kunnen genadeloos zijn als er onvoldoende opwarming en voorbereiding is. Louis en Jules hebben het meeste ervaring met deze discipline en waren dus ook al als eersten aan het opwarmen. Jules mag hier opnieuw een CR aan zijn naam toevoegen. Als eerstejaars cadet was ook het resultaat van Twan uitzonderlijk. Sterke prestatie! Louis liet hier een beetje tijd liggen. Sam, die voor de horden erg zenuwachtig was, was vooral blij dat de horden gedaan waren. “Vanaf nu is het makkelijk” klonk het bij de moedige Alvanezen/Alvajanen.

Tijd voor hoogspringen. Jules heeft recent het CR op zijn naam gezet. Na 5 disciplines is de frisheid in de benen net iets minder. Toch evenaarde hij het vorige clubrecord. Sterk! Er waren ook hoge verwachtingen voor Louis en Twan. Op training verliep het erg goed. Louis kon zijn flow niet goed vinden, maar evenaarde toch zijn eigen PR. Twan sprong een fantastische 20cm boven zijn beste prestatie van vorig jaar. Indrukwekkend! Voor Sam was het dan alweer een hele tijd geleden dat hij de discipline nog eens uitvoerde. Hij kan zich optrekken aan het feit dat hij een heel degelijke schaarsprong uitvoerde. Mits wat extra training op de flop kan hij hier nog veel progressie maken.

Speerwerpen is het voorlaatste nummer. Het wordt steeds moeilijker om de focus te houden en ook het lichaam begint meer en meer tegen te werken. Louis gooide hier 3m verder dan zijn beste prestatie vorig jaar. Een prima worp na 6 disciplines. Twan was gebrand op het halen van de 25m en heeft zijn doel knap bereikt. Sam worstelde wat met de techniek, maar mag tevreden zijn met een degelijke prestatie. Het CR van speer behoort toe aan Jules. Hij bleef in de buurt van zijn PR.

Na 27 uur in competitie te zijn, is het tijd voor het allerlaatste nummer. Het meest gevreesde nummer voor de meeste meerkampers, namelijk de 1000m. De laatste keer opwarmen. Alle stramme spieren nog eens versnellingen laten uitvoeren en nog eens oprekken. Ik wens nog eens te herhalen dat de plaats in de reeks geen rol speelt, maar dat de tijd bepalend is voor de punten. Ik wens ook nog eens te herhalen dat er op dat moment al 7 disciplines uitgevoerd zijn. Het startschot wordt gegeven en meteen splitst een kopgroep zich af met 2 atleten. Jules kan zich perfect laten voortrekken en blijft druk zetten op de eerste in wedstrijd. Hierachter volgt de grootste groep waarin Sam, Louis en Twan zitten. De opstapeling van disciplines weegt bij Twan het meeste door. De benen voelen zwaar en het is nog een lange weg. Hij blijft aanklampen. Sam, met een grimas op het gelaat, bijt zich eveneens vast in de groep. Louis kan met een lichtere tred geleidelijk opschuiven naar voor. Nog 200m te gaan. Iedereen versnelt naar het einde toe, maar Jules zet nog een sterke eindsprint in. Hij neemt de koppositie over en laat zijn concurrent ver achter zich. Louis vergroot soepel zijn paslengte en eindigt eveneens erg sterk. Ook Sam en Twan proberen nog extra te versnellen in de laatste 100m. Drie van onze cadetten duiken onder het huidige CR! Het zal opnieuw Jules zijn met een extra CR op zijn palmares. Super!

Het was een fantastisch weekend! Proficiat aan alle deelnemers. Dank aan alle supporters die mij bijstonden en hielpen met het materiaal. Nog een special “dank u wel” aan Vlierzele voor het uitlenen van het materiaal.

Nu even uitblazen.

» Alle uitslagen

Bijkomende informatie