Nieuws Jogging Team

Ekiden Brussel - 19 oktober 2013

Tijd voor de meest majestueuze wedstrijd van ons criterium: de Brussels Ekiden. Met zijn 9000 deelnemers de grootste ter wereld! Daar moet Alva bij zijn. Qua weersomstandigheden kan het enkel beter zijn dan vorig jaar, toen het letterlijk van de eerste tot de laatste minuut regende... Vandaag vertrekken we met een aangename 10°C (én de belofte op zelfs 17°C) richting Heizel, de bus gevuld met een veertigtal dappere lopers en een 15-tal levenslustige kinderen.

Het heeft ons opperhoofd bloed, zweet en tranen gekost, maar hij is er in geslaagd 8 teams samen te stellen van topkwaliteit, elke ploeg een amalgaam van talent, doorzettingsvermogen en ervaring. Tijden zijn hier van ondergeschikt belang, wat telt is groepsgeest, amusement en genieten.

Bij aankomst wordt de habituele tribune (bij binnenkomst van het stadion, eerste rechts) meteen veroverd door het rode Alva-leger. Het kamp wordt opgeslagen en de eerste richtlijnen gegeven. Het legioen staat echter te trappelen om op verkenning te gaan, lees: zich te storten op de beloofde rantsoenen in de DVV-tent. Na een 'strenge' identiteitscontrole door twee lieftallige hostessen werpen vrouwen en kinderen zich op wafels, muffins en fruit, terwijl de heren in het gezelschap zich op de alcoholische variant van dat laatste focussen. Te vroeg om op de lauweren te rusten, echter, want de start van de Kids Run nadert snel! Onze mini-Alvanezen worden, alweer onder vakkundige begeleiding van het opperhoofd, strategisch opgesteld aan de start en lopen de ziel uit hun lijfjes door het (vanuit hun oogpunt wellicht immense) Koning Boudewijnstadion. Ze liepen allemaal fantastisch en de medaille die ze ontvingen, was dan ook meer dan verdiend. Een hele dikke proficiat!

Ondertussen maken de (iets) meer volwassen exemplaren zich klaar voor hun 'tour de force'. De eerste lopers vertrekken, getooid met de Tasuki, naar de startplaats, net buiten het stadion. Beetje jammer, want zo kunnen we hen niet zien vertrekken. Vanaf nu dient de klok nauwlettend in het oog gehouden te worden, want elke loper is verantwoordelijk om tijdig op de plaats van zijn/haar aflossing te zijn. Dit is veruit het meest stresserende van zo'n Ekiden: opwarmen, stretchen én tegelijkertijd turen in de verte om zeker te zijn dat je elkaar niet mist.
Maar de Alvanezen zijn van geen kleintje vervaard en als het op multitasken aankomt, kunnen ze ons niet veel meer leren. En dus verloopt elke wissel perfect, loopt iedereen op z'n best en arriveert elkeen in verschillend stadium van verzuring en/of uitputting aan de volgende wisselpost. Noem het parcours op de Heizel pittig, zwaar of lastig, een vaststaand feit is dat het de Ekiden maakt tot wat hij is. Dat er jaar na jaar meer mensen aan deelnemen geeft aan dat het niet ondoenbaar is, voor zowel beginners als (ver)gevorderden. Op een wedstrijd als deze blijkt echter eens te meer dat een 'hellingtraining' op tijd en stond wenselijk is, iets wat ik blijkbaar nog niet in de benen heb... Want, geheel vanuit mijn eigen standpunt, als niet-beginner, maar evenmin gevorderd loper, had ik op bepaalde momenten het gevoel eerder een 'sur place' te doen dan echt te lopen... Laat ik er maar gewoon van uitgaan dat al die voorbijcrossende spierbundels afkomstig waren uit de Vlaamse Ardennen en Wallonië, die qua biotoop en trainingsomgeving een ferme streep voor hadden...

Rond 17u overschreed de laatste loper van onze Alva-teams de eindmeet en keerden we welgezind terug naar de geliefde DVV-tent, alwaar we ons opnieuw konden laven aan heerlijke spijs en drank. Het moet gezegd: onze sponsor verwent ons enorm. Waarvoor héél veel dank. Alweer. Een paar regendruppels herinneren ons er aan dat het wel degelijk herfst is, want de hele dag genoten we van een zalig zonnetje.
Kortom: alles was vandaag aanwezig om van dit clubevenement een succes te maken. We hebben gelopen, gelachen en genoten. Wat kan een mens zich meer wensen op een zaterdag in oktober?

Volgende afspraak: dé Vredesloop! Dit is onze kans om te bewijzen dat ook wij alles perfect kunnen laten verlopen. Daarom: aan alle Alvanezen die vandaag en bij vorige gelegenheden mee-genoten, een hele warme oproep om op 17 november één of zelfs twee handjes te komen toesteken. Zodat we die zondagavond met z'n allen trots kunnen terugblikken op de allerbeste editie ooit van de Vredesloop! Het opperhoofd zal u heel dankbaar zijn...

» Uitslagen Brussels Ekiden 2013

Bijkomende informatie