Nieuws atletiek en Jogging Team

Eerste kookworkshop, de recepten - 12 april 2017

Woensdag 12 april 2017, was het zover, onze eerste kookworkshop.

Om 19u begonnen we in het Wereldhuis in Aalst aan een korte intro, waarin wat toegelicht werd hoe het nu zit met vetten, koolhydraten en eiwitten. Hierover volgt later een presentatie met een korte toelichting hoe wij als lopers deze energiebronnen nodig hebben. Aan de hand van een goede toelichting in het kookboek "Food 2 Run" van Renata Rehor en "het Sportkookboek" van Stephanie Scheirlynck werd ook kort toegelicht hoe je in de week van een zware training of een wedstrijd je voeding het best bijstuurt. Deze informatie zal mee verwerkt worden in de presentatie.

En dan... zijn we met zijn allen aan de slag gegaan. Dat is een leuke van zo een grote keuken te kunnen gebruiken, elke deelnemer heeft zijn talenten als keukenprins, - prinses kunnen ervaren. En ik moet zeggen, ik ben aangenaam verrast hoeveel talent we in onze club hebben ;-) Wees gerust, we zeggen dit niet door aan jullie partners.

En dit hebben we klaargemaakt en opgegeten:
 

- (als maaltijd de avond of middag voordien):

Pasta met Courgette & kaas

We hebben ook bewezen dat dit gerechtje klaar is in 20 minuutjes.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 200g pasta (bij een wedstrijd, best geen volkoren omwille van de hoeveelheid vezels en mogelijke darmproblemen bij het lopen),
  • 1/2 citroen
  • 50 g zachte geitenkaas
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kleine courgettes
  • 1 handvol munt
  • 1 el amandelschilfers
  • 1 el olijfolie
  • peper & zout (wij gebruikten Himalaya zout en zwarte peper)

Laat gezouten water koken in een grote pan. Voeg de pasta toe en kook hem gaar. Giet de pas af en doe hem weer in de pan.
Pers ondertussen de citroen uit en meng het citroensap met de geitenkaas. Rooster de amandelen in een pan zonder vetstof, tot ze lichtjes bruin zijn.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in de pan op een middelhoog vuur. Voeg de volledige, ongepelde teentjes knoflook toe en bak ze ongeveer 5 minuutjes op een laag vuur.

Snij de courgettes dwars doormidden en snijd elke helft in schijfjes. Voeg de courgettes toe aan knoflook en bak nog 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de courgettes met de pasta.

Strooi de amandelschilfers over de pasta met courgettes en serveer hem met de zachte geitenkaas.

Bulgursalade met groenten

Deze maaltijd is klaar in ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 200 g sperziebonen
  • 4 gekleurde wortelen (wij gebruikten witte, paarse en gewone wortelen en deze werden afzonderlijk kort geblancheerd)
  • 2 el olijfolie
  • 350 ml water
  • 150 g bulgur
  • 2 lente-uitjes
  • 40 g gedroogde veenbessen
  • 1/2 citroen
  • paprikapoeder
  • peper & zout

Verwarm de oven voor op 190°C.

Was de sperziebonen en snijd de eindjes af. Schil de wortelen en snijd ze in rondjes.

Meng de wortelen en bonen goed met 1 eetlepel olijflolie in een kom. Spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 15 tot 20 minuten in de oven.

Kook het water en giet het over de bulgur. Laat 20 minuten afgedekt rusten.

Snij de lente-uitjes fijn en doe ze met de veenbessen, de bulgur en de geroosterde groenten in een kom.

Pers de citroen uit over de bulgursalade, voeg 1 eetlepel olijfolie toe, meng goed en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
 

- Gerechtje als ontbijt of middagmaal

Bananenpannenkoeken met abrikozencompote

Abrikozencompote

Ingrediënten:

  • 300 g abrikozen
  • 1 el water
  • 2 tijmtakjes

Spoel de abrikozen. Halveer en ontpit ze (wij gebruikten een bokaal uit bio-planet).

Doe de abrikozen en het water in een pan en verhit ze op een middelhoog vuur. Laat 5 minuten zacht koken.

Spoel de tijm. Dep droog, haal de blaadjes van takjes en ze toe aan de abrikozencompote.

Bananenpannenkoekjes

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 2 overrijpe bananen
  • 1 koffielepel kaneel
  • olijfolie

Schijd het eiwit van het eigeel.

Prak de bananen.

Voeg de bananen bij het eiwit, samen met de kaneel en klop op.

Bak dit beslag in olijfolie.
 

- Recuperatiedrank voor onmiddellijk na je prestatie

Pink smoothie van framboos, is klaar in 5 minuten en handig om mee te nemen in een flesje.

Ingrediënten:

  • 250 gr halfvolle kefir (of yoghurt)
  • 100 ml magere melk
  • 2 el geraspte kokosnoot
  • 2 el havermout
  • 100 g (bevroren) frambozen

Doe alle ingrediënten in een blender of de maatbeker van een staafmixer. Mix op hoge snelheid glad.

 

Jullie kookteam 

Bijkomende informatie